Degeneratiivinen Myleopatia

DM on selkäytimen solujen aineenvaihdunnan ongelma, joka aiheuttaa selkäytimen ennenaikaisen rappeutumisen. Se on fataali sairaus, johon ei ole parannuskeinoa. Oireet alkavat yleisimmin yli 8-vuotiaalla koiralla, mutta joissakin tapauksissa sai- raus voi puhjeta jo nuorempana. Takajalkojen hermotuksen häiriö aiheuttaa etenevää takajalkojen voimattomuutta, taka-pään huojumista, horjumista ja kompurointia. Oireet voivat esiintyä ensin vain toisessa takajalassa sitten toisessa. Oireet pahenevat merkittävästi noin puolen vuoden – vuoden ajan ja edetessään sairaus voi aiheuttaa myös virtsaamis- ja ulostamisongelmia. Joissain tapauksissa oireita tulee myös eturaajoihin. Sairauteen ei ole olemassa parantavaa hoitoa ja lopulta sairas koira halvaantuu. Ominaista sairaudelle on, että se ei yleensä aiheuta koiralle kipua. Alttius selkäydinrappeumalle periytyy yksinkertaisesti molemmilta vanhemmilta.

Degeneratiiviselle myelopatialle altistava geenivirhe on todennettu useilla roduilla, myös ranskanbulldogeilla. Yhdysvalloissa toimivan Orthopedic Foundation for Animals, OFA:n tekemästä rotutilastosta käy ilmi, että 201:stä testatusta ranskanbulldogista 19,4% on DM-kan- tajia. Vastaavasti 488:sta mopsista 33% on todettu kantajaksi. DM-testillä voidaan helposti selvittää, onko koira puhdas, kantaja vai altis. Testiä varten koirasta otetaan joko poskisolu- tai verinäyte. Testi suositellaan otettavaksi eläinlääkärillä, sillä kotona otettuja näytteitä ei voida Kennelliitossa luokitella virallisiksi.
Normaali – clear tarkoittaa, että on hyvin epätodennäköistä, että koira itse tai sen jälkeläiset, sairastuisivat DM:aan. Kantaja – carrier voi siirtää virheellisen geenin jälkeläisilleen, mutta on hyvin epätodennäköistä, että se sairastuisi DM:aan.

DM-testejä tekevät mm. seuraavat laboratoriot: Laboklin, Movet, Gensol ja OFA. Testin hinta vaihtelee alkaen n. 50 eurosta ylöspäin. Yleisin käytäntö on, että testikitti tilataan laboratoriosta koiran tiedoilla ja laboratorio lähettää näytteenottoon tarvittavat välineet postitse palautuskirjeen kera. (Huom. hinnassa ei ole huomioitu kuluja, jotka aiheutuvat testin teettämi- sestä eläinlääkärissä). Geenitestit voi ottaa kätevästi esim. rokotusten tai muiden terveystutkimusten yh- teydessä. Testituloksesta olisi hyvä tiedottaa sekä rotuyhdistystä että testatun koiran lähisuvun omistajia.

Degeneratiivinen myelopatia ei sulje koiria ulos jalostuksesta, sillä kaikkia normaaleja, kantajia ja alttiita koiria voidaan jatkossa käyttää jalostukseen, kunhan kantajan tai alttiin pariksi valitaan normaalin geeniparin (N/N) omaava koira. DM-testejä on jo tehty suomalaisille ranskanbulldogeille. Monika Forssell – kennel Rottwood, on jo jonkin aikaa geenitestannut kaikki jalostuskoiransa DM:n osalta. Hän toivoo, että muutkin hyödyntäisivät testiä, koska degeneratiivista myelopatiaa on myös ranskanbulldogeilla. Forrsselilla on kaksi kantajaa kotona. Jalostukseen näitä koiria silti käytetään, terveiksi testatuille yksilöille.
Timo Kokko – kennel Vaa’as, teetti DM-testin hiljattain ranskanbulldogilleen, joka osoittautui kantajaksi. Kokko harmittelee, että testi ei ole vielä yleistynyt suomalaisten kasvattajien piirissä, sillä kantajaksi todetulle nartulle on tällä hetkellä todella haasteellista löytää testattu uros. Hän toivoo, että testi saisi enemmän julkisuutta ja myös julkisen listauksen testattujen osalta, joka helpottaisi jalostusyksilöiden etsintää. Kokko aikoo jatkossa testata kaikki ranskanbulldogginsa ennen jalostuskäyttöä.

Olisiko meillä sitten mahdollisuus ryhtyä keräämään julkista tietoa rodun eri sairauksien ja riskitekijöiden, kuten esimerkiksi DM:n ja värigeenien tuloksista? Nina Mahlanen Suomen Kennelliiton jalostustieteellisestä toimikunnasta avartaa, että myös ranskanbulldogeille olisi mahdollista tulevaisuudessa saada geenitestien tulokset näkyviin jalostustietojärjestelmään. Asia vaatii kuitenkin aina ensin rotujärjestön päätöksen, ennenkuin Kennelliitossa voidaan ryhtyä asiaa työstämään.

Lähteet ja lisätietoa aiheesta:
The Orthopedic Foundation for Animals (OFA) www.ofa.org Canine Genetic Diseases Network www.caninegeneticdiseases.net American Kennel Club Canine Health Foundation, Inc. www.akc- chf.org

Teksti lainattu Ranskislehdestä 2/2018