Akupunktio ja laser

Akupunktiosta apua myös kuivasilmäisyyteen
KCS eli keratokonjunktivitis sicca on silmän sairaus, joka aiheutuu kyynelnesteen erityksen vähentymisestä. Puutteellinen silmän voitelu ja kosteuden haihtuminen silmän pinnalta johtavat tulehduksellisiin muutoksiin, jotka ovat näköä uhkaavia ja koiralle kipua aiheuttavia.  Ehyt ja tasainen kyynelfilmi on edellytys normaalisti kirkkaan sarveiskalvon terveydelle, ja sen puute johtaa nopeasti sarveiskalvon samentumiseen, pintakerroksen haavautumiseen ja pidemmän ajan kuluessa pigmentaatioon ja verisuonten kasvuun normaalisti verisuonettomaan kudokseen. KCS voi alkaa äkillisesti, kyyneleritys voi loppua muutaman päivän kuluessa,  mutta tavallisesti eteneminen tapahtuu hitaammin.  Alkuoireita voi olla vaikeaa erottaa ”tavallisesta” sidekalvotulehduksesta: silmä rähmii ja punoittaa, esiintyy kutinaa ja hankaamista. Hitaassa taudinkuvassa tavanomaiset silmälääkkeet saattavat auttaa näennäisesti alkuvaiheessa, mutta oireet palaavat pian lääkityksen loputtua. Taudin hoidon onnistumisen kannalta on tärkeää tunnistaa sairaus mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Taudin diagnostiikassa esitiedot,  taudinkulku ja silmässä nähtävät muutokset ovat tärkeitä. Itse kyyneleritys mitataan ns. Schirmerin kyyneleritystestillä. Testissä silmään asetetaan standardoitu testiliuska, joka mittaa kyynelerityksen millimetreinä minuutin aikana. Normaali tulos asettuu välille 15 – 25. Sairaassa silmässä arvo on usein alle 10. Kyynelerityksessä esiintyy normaalistikin vaihtelua, joten  yksittäinen alhainen arvo oireettomassa silmässä ei anna kuitenkaan varmuutta taudin olemassaolosta.

KCS-sairauteen on monta syytä. Sairaus voi olla synnynnäinen tai myöhemmin kehittyvä. Siihen voi olla perinnöllinen taipumus. Kyynelerityksen puute voi olla neurogeenistä, hermostollisista syistä johtuvaa. Se voi liittyä myös aineenvaihduntasairauksiin kuten kilpirauhasen toimintahäiriöön tai elimistön kortisoli-tuotannon epätasapainoon. KCS voi olla seurausta virustartunnasta (penikkatauti) tai  se voi aiheutua jopa joidenkin lääkkeiden haittavaikutuksena. Yleisin syy KCSään on kuitenkin sisäsyntyinen, immuunivälitteinen kyynelrauhasten tulehdus, joka hoitamattomana vaurioittaa ja lopulta tuhoaa kyynelnestettä tuottavan solukon. Kuivasilmäisyyden hoidon perusta on kyynelrauhasen tulehdusta hillitsevä lääkitys. Kortisoni kuuluu tähän lääkeryhmään, mutta nykyisin käytetään pääsääntöisesti siklosporiinia ja joskus myös takrolimuusi-lääkettä.  Näiden lisäksi silmän puhdistuksesta huolehditaan, infektiot hoidetaan antibiooteilla ja silmää kostutetaan niin usein kuin mahdollista.  Varsinkin alkuvaiheessa hoito on omistajalle hyvin työlästä.

Porvoon Eläinlääkäriasemalla, jossa artikkelin kirjoittajat työskentelevät, hoidetaan KCS-tapaukset nykyisin usein lääkehoidon ja akupunktiohoidon yhdistelmällä. Akupunktiossa tiettyihin ihossa sijaitseviin ns. akupunktiopisteisiin laitetaan ohuita (n. 0,2 mm paksuja) neuloja ja usein myös pitkävaikutteista b-vitamiinivalmistetta. Myös ns. Low Level Laser –terapialla (LLLT) voidaan stimuloida valittuja akupunktiopisteitä vahingoittamatta kudosta. Tämä sopii erityisesti neulakammoisille potilaille tai kaikkein herkimpien alueiden akupunktiopisteille. Laser, neulat ja niiden kautta ruiskutettavat aineet stimuloivat kyynelrauhasia todennäköisesti verenkierron ja hermoston toiminnan tehostamisen kautta sekä tehostavat elimistön omaa tulehduksia lievittävää järjestelmää. Käytettävät pisteet valitaan potilaan yksilöllisten tarpeiden perusteella. Ihmisillä tehdyissä tieteellisissä tutkimuksissa neuloilla tai laser-terapialla (LLLT) suoritetun akupunktion on todettu merkitsevästi parantavan kyynelnesteen eritystä ja vähentävän lääkityksen tarvetta. Useissa tapauksissa oireet loppuivat kokonaan akupunktiohoidolla, ja lääkkeitä ei enää tarvittu.  Porvoon Eläinlääkäriasemalla yhdistelmähoidolla saadut tulokset ovat olleet lupaavia. Porvoon Eläinlääkäriasemalla hoidetaan akupunktiolla ja Low Level Laser -terapialla myös paljon  tuki- ja liikuntaelin- sekä muita kipupotilaita. Akupunktiossa käyvät bokserit ja muut suurikokoiset koirat kärsivät mm. spondyloosista, nivelrikosta ja kivuliaista lihasspasmeista. Akupunktiota ja laseria voi käyttää hoitona myös moniin muihin käyttötarkoituksiin kuten  haavojen ja luunmurtumien paranemisen nopeuttamiseen, selän välilevyongelmiin, kroonisiin virtsateiden ja ruuansulatuskanavan sairauksiin, valeraskauteen ja lisääntymishäiriöihin sekä mm. virtsan ja ulosteen pidätysongelmiin. Kaikille em. hoitoihin tuleville koirille tehdään myös perusteellinen yleistutkimus sekä tarvittavat laboratorio-, röntgen- ja ultraäänitutkimukset.  Asemalla yhdistetään korkeatasoinen länsimainen teknologia ja ammattitaito ikivanhaan kiinalaiseen tietämykseen potilaiden parhaaksi.

Kirjoittajien yhteystiedot:
Senna Kallio, eläinlääketieteen lisensiaatti, eläinakupunkturisti
Tarja Kolisoja, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, silmäpanelisti, oftalmologieläinlääkäri

www.porvoonelainlaakariasema.fi